Mit jelent számunkra a futás?

Sokan elfelejtik azt, hogy legfőképpen miért futnak. Általában két főbb csoportra lehet osztani az embereket. Az első és a legelterjedtebb csoportba azok tartoznak, akik eredmény, fogyás vagy verseny céljából választják a futást. Ők azok, akik a számok rabjai.
Menyit is futottam?
Mennyi idő alatt?
Hány kalóriát égettem?
Véleményem szerint az efféle gondolkodás nem vezet célra. Egy idő után egy átlagos fizikumú ember nem tud jelentősen javítani az eredményein, ami a motiváció csökkenéséhez vezethet. Jelen esetben szeretném ezt a témát teljesen elkülöníteni a versenyszerű futástól, hiszen az egy teljesen más dimenzió. Ebben a csoportban jelentős a tagcsere, egyik másik kiesik, és egy következő veszi át a helyét, aki versenyzik vagy a társával vagy magával.Számukra mindenféleképpen csak a számmal leírható eredmények a fontosak. Sok ilyen embert látok nap, mint nap, megtalálhatóak a konditeremben és a szabadtéri futópályákon is. Valahogy sosem látom őket felszabadultnak, így pont azt hagyják ki a futásból, ami a leglényegesebb lenne!
A második csoport egy picit nehezebben definiálható. Hiszen az ide tartozó emberek azért választják a futást, mert szeretik, élvezik, és a kikapcsolódást találják meg benne. Teljesen mindegy, hogy egy maratont vagy épp csak pár kilométert futnak aznap az érzés ugyanaz. Fontos tényező ilyenkor egy jó társaság vagy egy edzőpartner, akivel el lehet felejteni a numerikus dolgokat, mint az óra vagy a kilométerek számlálása. Úgy vélem ezek az emberek azok, akik sokkal nehezebben mondanak le a futásról, hiszen az életük részét képzi. A futás tökéletes eszköz az elme megtisztítására, egy kis aktív meditálásra, netalán egy aktív találkozóra szeretteinkkel.
Mivel nem mindig választhatjuk a szabadtéri futást az időjárási viszontagságok miatt, ellátogathatunk edzőtermekbe, vagy beszerezhetünk otthonra is egy vagy több futópadot. Utóbbi mellett pozitívumként érdemes megemlíteni, hogy bármikor hódolhatunk otthonunkban kedvenc sportunknak, amikor csak szabadidőnk engedi. Tartsuk észben, hogy valójában miről is kéne szólnia ennek a csodás mozgásformának!

 

Vélemény, hozzászólás?